Poliüretan Sprey Köpük Nedir?
Poliüretan köpük tek komponentli, havadaki nem ile kürleşen, kürleşirken genleşen, aerosol formunda yarı sert bir montaj, derz dolgu ve izolasyon malzemesidir.
Esnek Poliüretan Köpükler başta kapı ve pencere montajında, her türlü boşluk doldurma uygulamalarında, ses ve ısı izolasyonunda, su geçirmez bariyerlerde ve yangına karşı izolasyon amaçlı kullanılmaktadır. Poliüretan köpük uygulandıktan sonra havadaki nem ile hızlıca reaksiyona girer ve genleşir. Poliüretanın üstün yapıştırma kuvveti sayesinde uygulandığı yüzeylere güçlü bir şekilde yapışır.
Poliüretan Köpüklerin Kullanım Alanları Nelerdir?
Kapı ve pencere montajı PU Köpüklerin en etkin kullanım alanıdır. Elektrik tesisatlarının, sıcak ve soğuk su borularının izolasyonunda, çatı kiremitlerinin yapıştırılmasında, sızdırmazlık amaçlı olarak teraslarda, binaların perde betonlarında, endüstriyel çatı yalıtımında, soğuk hava depoları ve buzhanelerde, gemi ve yatların güvertesinde, dış cephe yalıtım malzemeleri arasında kalan boşlukların doldurulmasında, yalıtım malzemelerinin yapıştırılmasında, kuru gıda depolarında boşluk doldurma ve izolasyon amaçlı kullanılmaktadır.
Poliüretan Köpükler Nasıl Uygulanır?
Teneke üzerindeki valfe pipet veya tabanca aparatı vidalanarak takılır. 20 saniye boyunca şiddetli bir şekilde teneke çalkalanır ve baş aşağı tutularak pipet veya tabancanın tetiğine baskı uygulanır. Ne kadar kuvvetli baskı uygulanırsa o kadar şiddetli bir çıkış sağlanır. Dik yüzeylerde köpük her zaman aşağıdan yukarı doğru uygulanır. Uygulama esnasında ortam ve teneke sıcaklığının ürün TDS’ inde belirtildiği aralıkta olmasına dikkat edilir.
Sprey Poliüretan Köpük
Poliüretan Sprey Köpük Çeşitleri nelerdir?
Poliüretan sprey köpük yumuşaktır, elastiktir, tüm yapısal boşlukları ve çatlakları en iyi şekilde doldurur.
Çatı arası zemin poliüretan sprey uygulaması sprey poliüretan köpük uygulamaları arasında başlıca ve en çok tercih edilen uygulama detaylarından biridir. Çatılar, evlerimizin soğuk ve sıcak hava koşullarından en çok etkilenen yüzeyleridir. Yalıtımsız bir çatı binamızın ortalama % 25 ısı kaybını oluşturur. Buda ciddi bir enerji kaybına sebeb olmaktadır. Sprey poliüretan köpük çatı arası zemin uygulamasında ek yerinin olamaması, çatı saçak noktalarındaki hava boşluklarını doldurması, çatı dikme etraflarında dolgu yaparak ısı yalıtım verimliliğini artırması, bakteri, böcek ve haşere barındırmaması en büyük özelliğidir.
Teras alanların şap uygulaması öncesinde kullanılan klasik sistem su ve ısı yalıtımı uygulamalarının malzeme veya kötü işçilikten kaynaklı nedenlerden yetersiz kaldığı bilinen bir gerçektir. Oysa Poliüretan Sprey Köpük ile gerçekleştirilen ısı-su yalıtımı uygulamaları hızlı, etkin ve tasarrufludur.
Poliüretan Sprey Temel izolasyonu binaların temel perde duvarlarında ısı, yalıtımını sağladığı kadar su yalıtımında katkı sunmaktadır .Sprey poliüretan köpük, bire bir su yalıtım malzemesi değildir. Ancak poliüretan köpük, zeminin su basıncı hesaplandığında kapalı gözenekleri sayesinde su ve ısı yalıtımı sağlayan bir örtü oluşturur.
Dış duvarlar, normalde binaların içinden ısının oldukça denetimsiz şekilde çıkabildiği en büyük yüzeylerdir. Her yıl 1m² yalıtılmamış duvardan 100-150 KW saat arasında elektrik enerjisi veya 10-15 metreküp gaza tekabül eden ısıtma enerjisi yalıtılmamış duvarlardan kaybolur. Poliüretan sprey dış cephe yalıtımıyla en fazla %90 azaltılabilir.
Sprey Poliüretan Isı izolasyonu gerektiren tank ve borular uygun kalınlık ve boyutta alüminyum ile kaplanır. Mesafe tutucu takoz olarak yine aynı poliüretan malzeme kullanılır. Alüminyum kaplama ile tank arasına yerinde, püskürtme veya döküm olarak poliüretan köpük tatbik edilir. Poliüretan ile yapılan uygulama, gerek görüntü gerekse sağlamlık açısından diğer izolasyon malzemeleri ile yapılan izolasyonlardan çok farklı, mükemmel bir yapışma sağlayarak zamandanda tasrruf ederek ısı yalıtımı uygulanmış olur.
Alüminyum veya galvaniz sacdan üretilen trapez çatılar, sıcak ve soğuk iklim şartlarından etkilenmeyerek uzun yıllar kullanılabiliyorlar. Çatılarda trapez sac yalıtımı kullanılmasının en önemli nedenlerinden biri oldukça sağlam yapıda olmaları ve pratik bir şekilde uygulanabiliyor olmasıdır. Buna ek olarak, trapez çatılar çatlamaz ve kırılmaz malzemelerden yapılırlar.
Kullanım yerine ve amacına göre farklı kalınlık ve formlarda üretilen trapez saclar tek başlarına ısı yalıtımı konusunda yetersiz kaldıkları için ek bir izolasyon sistemine ihtiyaç duyulur.
Poliüretan Sprey Trapez çatı izolasyonunda uygulanabilecek en iyi sistemlerden biri poliüretan sprey uygulamasıdır. Bunun en önemli nedenleri ise oldukça sağlıklı ve güvenilir bir ısı yalıtım sistemi olmasıdır.